Op naar 4 sterren met nieuw wandelpad op ’t Lochter in Nijverdal

Voorzitter Fred Mak (links) en bedrijvenparkmanager Gertjan Mollink van ’t Lochter op het wandelpad. © Lenneke Lingmont

Persbericht: Tubantia, Mariëtte Cellarius 

NIJVERDAL – Even tussen de middag een ommetje maken is op ’t Lochter in Nijverdal een stuk leuker geworden. De bedrijfsmedewerkers kunnen hun dagelijkse lichaamsbeweging kwijt op een speciaal voor hen aangelegd wandelpad.

Groepjes collega’s en een enkele eenling profiteren deze middag van het prachtige weer en gaan met of zonder boterham naar buiten. Ze lopen langs de kant van de wegen die over het Nijverdalse industrieterrein leiden. Omdat er geen stoepen zijn, moeten ze noodgedwongen de rijbaan op wat soms tot gevaarlijke situaties leidt.

Wandelpad

Maar sinds kort ligt er een smal wandelpad langs een groot deel van de Wierdensestraat en de Burgemeester H. Boersingel. Van de Cult-Art Shop aan de Nicolaus Ottostraat tot BeeSmart ICT Solutions aan de Energiestraat. De wandelaars kunnen ervoor kiezen de 2-kilometerslange route helemaal uit te lopen maar het zal vaker voorkomen dat een deel van het pad wordt gebruikt. Heen en terug, of toch maar weer een stukje over de weg.

Bedrijvenparkmanager Gertjan Mollink en voorzitter Fred Mak van Parkmanagement ’t lochter zijn blij met het wandelpad dat morgen officieel wordt geopend. „Het is gezond om een half uurtje te lopen”, zegt Mak. „Dat kan ook prima hier maar je loopt langs of op een asfaltweg. Er is geen stoep waar je over kunt dus moesten we in de werkgroep wat anders verzinnen. Gelukkig hebben we hier best wat groen en ruimte om zo’n pad aan te leggen. En dat is gelukt. En wie weet, misschien kunnen we de route in de toekomst nog uitbreiden.”

Plan

Het wandelpad is een van de onderdelen van het revitaliseringsplan dat eind 2016 werd opgesteld voor ’t Lochter I en II en waar gemeente en provincie samen een miljoen euro aan bijdragen. Daarmee moet het bedrijventerrein van een 2-sterren naar een 4-sterrenpark worden opgewaardeerd. „Op een schaal van 5, kunnen we zeker 3 sterren halen en 4 behoort tot de mogelijkheden”, zegt Mak. „We zijn nu bijna twee jaar verder en hebben met de opening van het wandelpad zes van de achttien verbeterpunten afgerond. Het enige punt dat we hebben afgeschoten is de plaatsing van een groot kunstwerk. Maar we zijn druk bezig met zaken als asbestverwijdering en installatie van zonnepanelen.”

Mak en Mollink hopen dat meer ondernemers zich aansluiten bij de vereniging Pakmanagement ’t Lochter, want dan is er ook financieel meer mogelijk. Zelfs een optimaal beveiligingssyteem met camera’s komt dan weer in beeld, na het debacle rond de instelling van een BIZ. Dat plan voor de invoering van een Bedrijven Investerings Zone werd massaal weggestemd omdat de meeste ondernemers geen extra geld wilden bijdragen voor het opknappen en beveiligen van het terrein. „Er was behoorlijk wat weerstand dus de gemoederen moeten eerst weer tot bedaren komen.”

Camera’s

Zonde is het wel, met name als het gaat om de camera’s, vinden beide heren. „We blijven nu werken met eigen camera’s bij onze bedrijven. Sommige hangen er al een tijdje, maar er komen ook nieuwe bij. Het nadeel is dat ze niet consequent worden uitgelezen en dat elk bedrijf zijn eigen bewakingsdienst heeft. Achteraf beelden bekijken, daar heb je niet veel aan. Je kunt er niets mee voorkomen zoals we dat met het andere systeem hadden gekund. Dan was het park volgehangen met (slimme) camera’s waarvan de beelden continu werden bekeken. Verdachte auto’s worden dan opgemerkt maar ook rookpluimen in geval van brand. Zo’n systeem kost 150 tot 200.000 euro en dat hebben we nu niet.”

Sepawand

Andere plannen zijn wel succesvol zoals de aanleg van fietsstroken en het inrichten van meer groenstroken. „We hebben veertien fietsen aangeschaft voor zakelijke ritten en werknemers doen mee aan sporten in de spits (tussen 17.00 en 18.00 uur naar de sportschool)”, vertelt Mollink. Bij zijn eigen bedrijf – Sepawand – laat Mak een deel van de parkeerplaats inrichten als groenstrook. „Ons park is veel te versteend. Als het hard regent, staat de productiehal onder water. Daarom moeten meer ondernemer hun terrein vergroenen. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat maar je moet ergens beginnen.”

Wandelen

Medewerkers van het bedrijf Tebrutech Maurice Booijink, Martin ten Cate en Roy Beldman hebben het nieuwe wandelpad de afgelopen twee weken gebruikt. „Onze collega Robin moest voor zijn rug meer bewegen van de fysiotherapeut. Hij ging wandelen tussen-de-middag en toen zijn we maar meegegaan”, vertelt Ten Cate. „We hadden het al wel eerder tegen elkaar gezegd dat we moesten gaan lopen maar het kwam er  niet van. Nu gaan we elke dag, behalve vrijdag…haha, vanwege de vette hap. Zet dat er maar niet in”, aldus Beldman. De drie zijn blij met het pad omdat ze dan minder vaak op de weg hoeven te lopen. Ze hebben nog wel een puntje van kritiek. „Het is leuk gedaan maar het pad is een beetje smalletjes en daarom trap je de randen snel kapot.”

Maurice Booijink, Martin ten Cate en Roy Beldman van TebruTech hebben het nieuwe wandelpad ontdekt. © Mariette Cellarius